Jarenlang had ik een druk leven, tot het moment dat mijn lichaam niet meer mee wilde. De enige manier om met stress en drukte om te gaan, was anders gaan leven. Ik ging rekening houden met mijn grenzen en leerde luisteren naar mijn lichaam.
In mijn opleiding 'stressbeheersing' zag ik heel wat mensen vechten met zichzelf, hopeloos op zoek naar rust en structuur. Drukte en stress leiden uiteindelijk bij iedereen tot vermoeidheid, met vaak nare gezondheidsproblemen tot gevolg.
Tijdens gesprekken en consulten praat ik met cliënten over stress en hoe ze rust kunnen inbouwen in hun dagelijkse leven. Enkele tips zet ik hier graag op een rijtje.
Accepteer datgene wat je niet kan veranderen
Het enige wat je kan veranderen, is je eigen houding. Jij kiest hoe je met bepaalde zaken en situaties omgaat. Geef aandacht aan datgene wat je wel onder controle hebt.
We zijn zo vaak bezig met hoe anderen over ons denken of wat we anders hadden kunnen doen in het verleden. Dit zijn twee typische voorbeelden van gedachten die heel veel energie vragen en die uiteindelijk niets veranderen. Wat we wel in de hand hebben, is onze houding hier tegenover. Vinden we het echt belangrijk wat anderen van ons denken? Weten we wel zeker wat die anderen vinden van ons? En houdt ons dat tegen om gewoon te zijn wie we zijn?
Laten we ons leven nog bepalen door ons verleden? Of kijken we vooruit en zien we de gebeurtenissen uit het verleden als lessen?
Je kan heel wat angst en stress wegnemen door je hier bewust van te zijn. Stop geen energie in zaken die je niet kan veranderen.
Breng momenten van rust in je dag
Neem iedere dag de tijd om even alleen te zijn met jezelf. Je zou dit meditatie kunnen noemen, maar eigenlijk is het gewoon een moment van ontspanning en rust. Je kan niet verwachten dat je rust vindt in je leven als je jezelf niet de kans geeft om tot rust te komen.
Een kwartier in stilte kan al een erg positieve invloed hebben op je lichaam. We hebben meestal heel wat aan ons hoofd en worden vaak gek van al die gedachten.
Ga ergens rustig zitten waar je niet gestoord kan worden. Ga zitten of liggen en sluit je ogen voor een kwartiertje. Laat gedachten voorbij komen maar klamp je er niet aan vast. Laat ze gaan... Maak je hoofd leeg.
Misschien lukt het niet van de eerste keer, dat geeft niet. Het feit dat je tijd maakt voor jezelf is al heel wat. Je kan ook altijd gebruik maken van geleide meditatie.
Maak contact met de natuur
Ga even naar buiten of doe iets wat je opnieuw in contact brengt met de aarde. Als je niet de kans hebt om te gaaan wandelen, kunnen grondingsoefeningen helpen.
Waarom aarden belangrijk is
Natuur brengt rust omdat we meer in contact komen met onszelf. Zorg er eventueel voor dat je naar buiten kan kijken. Het zien van groen kan voldoende zijn om even tot rust te komen. Kijk naar de rust van de natuur en laat je inspireren door de rust die ze uitstraalt. Luister naar het geluid van de natuur. Een muziekje met natuurgeluiden kan ook een goeie oplossing zijn als je niet in de mogelijkheid bent om naar buiten te gaan.
Ontdek je innerlijke glimlach
Een lach bezit een enorme kracht. Door te lachen houd je negatieve stemmingen bij je weg. Een lach maakt je sterker en krachtiger, en zorgt ervoor dat je je onmiddellijk beter voelt. Als je lacht, komen er geen negatieve gedachten naar boven.
Ontdek ook je innerlijke glimlach. In ieder van ons zit een stukje geluk en dat kan je altijd voelen. Ik noem het ook wel eens 'gelukzaligheid'. We zijn geboren als een gelukkig wezen, in onze kern zijn we altijd gelukkig.
Een eenvoudige glimlach kan een enorm verschil maken. Kijk maar wat voor invloed je lach heeft op anderen.
Probeer het grappige te zien in iedere situatie. Ook daar beslis jij over. Je kan je afvragen waarom jou dat net wéér moet overkomen. Of je kan je schouders ophalen en jezelf gewoon grappig vinden. Hoe meer je lacht, hoe meer rust je zal ervaren.
Geluk zit in ieder van ons
Verleg je aandacht naar buiten
Vaak zijn we zo bezig met onszelf en de kleine dingen in ons leven dat we vergeten wat er rondom ons gebeurt. Wees je bewust van de aarde en het universum. Zie het grootse dat zich afspeelt rondom jou. Het kan helpen om foto's of video's te bekijken van andere landen en culturen, andere planeten, de natuur,... Kijk vooral naar de mooie dingen en het oneindige. Je zal snel voelen dat je meer tot rust komt. Kijk verder dan jezelf en je problemen.
Zorgen voor anderen sluit hierbij aan. Leef mee met anderen en help hen op jouw manier. Door je aandacht te verleggen naar het helpen van anderen, kom je in een positievere energie terecht waardoor je meer kan ontspannen.
Hoop en vertrouwen
Na regen komt zonneschijn. Het is een cliché, maar toch zo waar. Diep binnenin jezelf weet je dat uiteindelijk alles wel goed komt. Voel dat vertrouwen en alle stress zal van je afglijden.
Stop met het zoeken naar antwoorden
Aanvaard dat je op dit moment niet alles kan weten. Antwoorden komen vaak pas later, als je je les hebt geleerd. Dan weet je pas waarom iets is gebeurd. Weet ook dat de waarheid uiteindelijk altijd naar boven komt, vroeg of laat. Ga er dus niet naar zoeken. Laat het los. Door te zoeken stel je je hopeloos op. Trek die positieve energie aan door los te laten en te vertrouwen.
Leef in het nu
Als we ons zorgen maken, is dit meestal over iets uit het verleden of over iets wat nog moet komen. Door in het huidige moment te blijven, voorkom je zulke gedachten. Ook hier gaat het om zaken waar je geen controle over hebt, zoals eerder besproken. Waarom zou je je zorgen maken om iets wat is gebeurd en niet meer kan worden veranderd? Waarom zou je je zorgen maken om iets wat nog niet is gebeurd en misschien zelfs nooit zal gebeuren? Er wordt niet voor niets gezegd dat je rust vindt in het huidige moment, in het nu. Veel slaapproblemen vinden hier hun oorzaak. Piekeren over wat is geweest of zal gebeuren houdt heel wat mensen wakker.
Ontdek de stilte in jezelf
Probeer te genieten van het moment, en maak je vooral geen zorgen. Heb vertrouwen dat alles goed komt en gun jezelf wat ontspanning en rust. Hou het leven licht. Zie het mooie en geniet van de leuke momenten met jezelf.
© Leni De Chou 2013