Consulten » Blog » Angst en hyperventilatie » Wat is hyperventilatie? - Deel 1

Wat is hyperventilatie? - Deel 1

Wat is hyperventilatie?
Door te snel en te veel ademen wordt het evenwicht tussen zuurstof en koolstofdioxide in ons lichaam verstoord. Hierdoor krijgen we een aantal nare gewaarwordingen, die meestal heel onschuldig zijn. Toch kan hyperventilatie al snel ons leven bepalen, omdat een aanval écht geen fijne ervaring is.
Wanneer we meerdere keren per dag gaan hyperventileren of constant te veel of te snel gaan ademen, kan chronische hyperventilatie optreden.
Wanneer we echte paniek voelen tijdens het hyperventileren, wordt ook wel eens gesproken over een angst- of paniekaanval.

Symptomen van acute hyperventilatie
- benauwdheid
- kortademigheid
- het gevoel te stikken
- hartkloppingen
- tintelingen in handen, voeten en gelaat
- duizeligheid
- zweten
- angst

Symptomen van chronische hyperventilatie
Er hoeft niet altijd sprake te zijn van acute hyperventilatie, waardoor de chronische vorm pas heel erg laat wordt opgemerkt. De klachten zijn meestal vaag en worden (verkeerdelijk) gezien als een gevolg van stress.
- duizeligheid
- ijl in het hoofd
- wazig zien
- concentratiestoornissen
- oorsuizen
- maag- en darmklachten
- geeuwen
- het gevoel te moeten zuchten
- opgeblazen gevoel
- koude handen en voeten
- krop in de keel
- droge keel/moeilijk slikken
- hartkloppingen
- druk op de borst

Hyperventilatie en fysieke oorzaken

Hyperventilatie is meestal niet gevaarlijk en een gevolg van een bepaalde situatie of levenswijze. Meestal zijn stress, emotionele problemen, snel leven, perfectionisme en angsten (bvb faalangst, fobieën,...) de oorzaak.
Toch kunnen andere zaken zoals een hormonaal onevenwicht, infectie, koorts,... hyperventilatie uitlokken. Laat je dus zeker eerst uitgebreid onderzoeken door een arts. Als alle fysieke oorzaken zijn uitgesloten, kan je je hyperventilatie gaan aanpakken.
Vrouwen hebben tijdens hun maandstonden vaker last van hyperventilatie. Vooral vlak voor de menstruatie kunnen zij last hebben van benauwdheid.
Koorts zorgt er eveneens voor dat je sneller gaat ademen, omdat je lichaam dit nodig heeft. Samen met een snellere hartslag kan dit ervoor zorgen dat je gevoeliger bent voor hyperventilatie.

Om jezelf gerust te stellen kan je steeds een uitgebreid onderzoek laten doen. Een bloedonderzoek en een onderzoek van hart en longen zijn nooit overbodig. Daarna kan je jezelf misschien geruststellen omdat je weet dat er fysiek niets mis met je is.

Bepaalde voedingsstoffen (cafeïne, smaakversterkers,...) kunnen hyperventilatie uitlokken. Hier kom ik later op terug. (zie deel 2)

Ademhaling

Ademhalingsoefeningen zijn belangrijk en kunnen je in het begin op weg helpen. Toch wordt de eigenlijke oorzaak niet aangepakt. Soms ligt een ingrijpende gebeurtenis in je leven aan de oorzaak van je hyperventilatie (bvb. sterfgeval, echtscheiding, ontslag,...). Maar vaker is hyperventilatie een gevolg van een karaktertrek of je manier van leven. Snel leven, perfectionisme, onzekerheid en piekeren zijn maar enkele voorbeelden. Ga dus na waar jouw angst en onrust vandaan komt.
Ik merk dat ademhalingsoefeningen alleen bij de meeste mensen onvoldoende werken. Ook medicijnen zijn slechts een tijdelijke optie en belasten het energetisch lichaam waardoor de situatie vaak nog erger wordt.

Hyperventilatie: een gevoel van onveiligheid

Hyperventilatie is het gevolg van de gekende vecht- of vluchtreactie. Van nature uit gaan we onszelf willen veilig stellen (vechten of vluchten) als we ons bedreigd voelen. Daarom gaat ons lichaam zich fysiek klaarmaken door meer zuurstof op te nemen en deze te sturen naar het hart, de longen en de spieren. Ons lichaam wordt dus klaargemaakt voor een fysieke inspanning. Wanneer we écht in gevaar zijn, bijvoorbeeld omdat we worden aangevallen door een wild dier, of omdat we in een brandend gebouw zitten, dan probeert ons lichaam onszelf in veiligheid brengen.
Wanneer we ons echter in een (voor ons) bedreigende situatie bevinden door iets wat ons vooral emotioneel raakt of kwetst, gaan we dus ook sneller ademen omdat ons lichaam ons wil verdedigen. Het teveel aan zuurstof wordt in zo'n situatie niet gebruikt, waardoor de klachten van hyperventilatie naar boven komen.

Heb je last van hyperventilatie? Laat je dan degelijk begeleiden en zorg dat je kan praten over de dingen die je bezighouden. Ga op zoek naar de oorzaak van je klachten en weet dat er een oplossing voor is.



© Leni De Chou

Powered by EasyWebshop