Webshop » Blog » Liefde en relaties » Van lust naar liefde en compassie

Van lust naar liefde en compassie

Liefde kan vele vormen aannemen. De energie van liefde verbindt ons allen met elkaar, het is de kracht van het universum. Liefde is overal aanwezig, vanaf de aarde tot de hemel.

Seksuele aantrekkingskracht is het meest aardse niveau van liefde en houdt relaties oppervlakkig. Velen onder ons blijven op dat niveau omdat we bang zijn voor meer diepgaande relaties. Onze seksualiteit bevat te veel verwachtingen en we worden geblokkeerd door onderdrukte gevoelens. We zijn bang voor onze eigen gevoelens en houden daarom onze relaties klein. Zo hoeven we nooit te delen en kunnen we in principe ook niets kwijt raken. Seksuele liefde houdt dan ook nooit stand. Als we dat aanvaarden, kunnen we onszelf meer openstellen en genieten van de liefde tussen mensen.



Hoe meer we groeien in ons proces kunnen we stilaan liefde gaan ervaren die veel hoger gaat dan seksualiteit. We kunnen dan leren om de ander te respecteren en te zien als een uniek persoon. Iedere relatie kan ons iets leren. We zullen altijd die relaties en situaties aantrekken die ons verder helpen in onze ontwikkeling. Als we inzien wat de ander voor ons betekent en op welke manier we met elkaar zijn verbonden, dan kunnen we verder groeien als mens en gaat ook onze relatie groeien. Onze partner is vaak een spiegel voor ons en daardoor kunnen we contact maken met ons diepere zelf. Relaties helpen ons om dichter bij onszelf te komen en op die manier te groeien in onze ontwikkeling. Alleen zo kunnen we heel worden. Dit soort liefde is gebaseerd op vrijheid, niet op verwachtingen of behoeftes. Deze liefde verwacht niets en stelt geen eisen. Je zal kunnen geven zonder iets terug te verlangen. Als we deze liefde durven toelaten, kunnen we genieten van de universele liefde die alles met elkaar verbindt en alles als één geheel ziet. Relaties worden verbindingen. Je hebt een band met de ander en je deelt. Je hangt er geen regels aan vast.

Verbondenheid en compassie ontstaan uit pure liefde. Relaties komen voort uit angst, de angst om te verliezen of gekwetst te worden. Relaties worden uiteindelijk in stand gehouden omwille van belangen. Terwijl je jezelf wil beschermen tegen pijn of verdriet, zorg je er net voor dat je afhankelijk wordt van de ander. Je laat je geluk afhangen van je relatie en je partner. En dat zorgt ervoor dat je net wél kwetsbaar bent.

De laagste vorm van liefde is seks, omdat deze lichamelijk is. De meest verfijnde vorm van liefde is compassie. Tussen seks en compassie is er een groot verschil. Nog steeds denken heel veel mensen dat seksualiteit liefde is, maar dat is niet zo. Seksualiteit is iets dierlijks. Het kan uiteindelijk wel uitgroeien tot liefde, maar is nog oppervlakkig. Het is geen werkelijke, pure en diepgaande liefde.

Hoe meer je je bewust wordt van je bestaan en hoe meer je tot jezelf komt, hoe makkelijker je seks kan omzetten in liefde. Als je jezelf tot een hoger niveau kan tillen, dan wordt liefde omgezet in compassie.
Compassie of medeleven is je betrokkenheid bij anderen. Het maakt dat we ontvankelijker zijn en dat we meer open staan voor de realiteit, los van ons ego. Bij medeleven voelen we de diepere verbinding met de ander en durven we ook dichter bij die ander gaan staan. De afstand tussen twee mensen wordt kleiner door compassie. Het helpt ons te delen en brengt ons dichter bij gelijkheid. Medeleven komt voort uit het gevoel dat de ander gelijkwaardig is. Het ego verdwijnt waardoor je niet terug verlangt. Wie dit gevoel kan delen, zal ook zelf ontvangen.



Boeddha sprak over compassie als een combinatie van liefde en meditatie. Liefde is niet alleen begeerte, liefde is geen behoefte. Liefde is iets wat je reeds in je hebt en wat je kan geven aan anderen. Als je liefde kan delen, als je liefde kan geven, dan kom je tot compassie. En op die manier verbinden we ons met de ander.

Lees meer: Osho - Het boek van Zijn



© Leni De Chou