Consulten » Blog » Spirituele ontwikkeling » Van onzekerheid naar zelfvertrouwen

Van onzekerheid naar zelfvertrouwen

Als iemand het niet met je eens is of kritiek op je levert, krijg je een vervelend gevoel van binnen. Dit komt doordat je zelfvertrouwen wordt aangetast. Je zelfvertrouwen hangt dus eigenlijk af van de reacties en meningen van anderen. Hoe vaker je een naar gevoel krijgt door reacties van anderen, des te meer je zelfvertrouwen afneemt. Eigenlijk verlies je het vertrouwen in jezelf, omdat je de ander krachtiger ervaart.
Als je erkenning voelt of prettige aandacht krijgt, ga je je beter in je vel voelen. Hierdoor groeit je zelfvertrouwen. Je gaat dan ook meer in jezelf geloven.

Je gebrek aan zelfvertrouwen is dus eigenlijk veroorzaakt door anderen. Je wordt beïnvloed van buitenaf en dan is het aan jou om dit te verwerken. Als de invloed van anderen erg sterk is, kan je innerlijke onzekerheid erg groot worden. Vooral als je op korte tijd veel kritiek moet verwerken en er geen positieve aandacht is om alles in balans te houden, word je onzeker en kan je heel wat zelfvertrouwen verliezen.

 
Ouders en kinderen

Ouders spelen een erg belangrijke rol in het beeld dat kinderen van zichzelf hebben en het zelfvertrouwen dat daarmee gepaard gaat. Het is misschien niet fijn om te horen, maar ouders kunnen hun kinderen heel wat zelfvertrouwen afnemen. Vele kinderen worden al heel jong zo vaak op de vingers getikt en zelf afgekraakt, zodat ze al op hele jonge leeftijd erg onzeker in het leven staan. Doordat ze zo erg twijfelen aan zichzelf zijn deze kinderen erg kwetsbaar. Zo kunnen ze op school en bij vrienden moeilijk overweg met opmerkingen en voelen zich aangevallen omdat ze deze niet kunnen plaatsen. Ze halen zichzelf dan als het ware neer. Door hun onzekerheid krijgen ze nog vaker opmerkingen, of worden ze sneller gepest, waardoor ze in een vicieuze cirkel raken.

Als een kind teveel kritiek krijgt of niet serieus wordt genomen, moet het uiteindelijk wel aan zichzelf gaan twijfelen. Ieder kind kan men onzeker maken en ieder kind kan men helpen zelfvertrouwen te ontwikkelen. Alles hangt af van hoe het kind wordt benaderd, eerst en vooral door de ouders, nadien door leerkrachten, medeleerlingen en vriendjes. Uiteindelijk gaat iedereen die met te weinig respect wordt behandeld aan zichzelf twijfelen.

 
Je zelfvertrouwen herstellen

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan je aanpakken. Je kan je zelfvertrouwen herstellen, iedereen kan het proces omkeren. Het gebrek kan je wegwerken door oprecht naar jezelf te kijken. Als je gaat inzien hoe je op kritiek reageert en wat het met je doet, ben je al een heel eind op weg. Door terug te gaan in de tijd en na te gaan hoe je bent opgevoed, kan je al heel wat over jezelf ontdekken. Of beter gezegd: je kan ontdekken wie je was voor je alle kritiek kreeg. Door opnieuw in jezelf te gaan geloven kan je het vertrouwen in jezelf herstellen. Het klinkt erg makkelijk maar dat is het niet. Het is een proces: heel veel praten, schrijven en vooral voelen. Zo kom je er achter wie je werkelijk bent en op welke manier je bent beïnvloed door je omgeving. Je voelt uiteindelijk welke zaken je uit je kracht halen.

Iedereen kan dus werken aan zelfvertrouwen, door jezelf opnieuw te gaan vertrouwen en te geloven in jezelf en alles wat je doet. Alles hangt af van hoe jij jezelf ziet.

Ga opnieuw in je kracht staan en laat die onzekerheden je leven niet meer bepalen. Als jij gelooft in jezelf, dan kan niemand jou nog van je stuk brengen.

Powered by EasyWebshop