Tot mijn verbazing vind ik op het internet enkel sites en groepen die bestemd zijn voor jongeren. Op deze manier wil ik volwassenen laten weten dat zij ook de kans hebben om over bepaalde ervaringen te praten, om hulp te zoeken en bepaalde gebeurtenissen te verwerken.
De moeite waard om erover te praten
Er wordt nog te weinig aandacht besteed aan misbruik bij volwassen vrouwen en mannen. Het gebeurt vaker dan men denkt: seksistische opmerkingen op het werk, kleine intieme aanrakingen door collega's of vrienden, ongepaste opmerkingen over uiterlijk, een duw of mep door echtgenoot/echtgenote, een therapeut die net iets te persoonlijk wordt, de buurman die regelmatig zit te gluren,...
Bij aanranding en misbruik wordt steeds onmiddellijk gedacht aan zaken zoals incest en verkrachting. Maar vaak gebeurt het dat mannen of vrouwen in een heel ongemakkelijke positie worden gebracht, en zich hierdoor aangevallen voelen. Zelfs de kleinste dingen kunnen je een gevoel van onveiligheid bezorgen. Zie deze gebeurtenissen als belangrijk genoeg om erover te praten. Hoe JIJ je voelt bij iets, dat is belangrijk. Als jij je ongemakkelijk en bedreigd voelt, dan is er weldegelijk iets aan de hand. Minimaliseer de dingen niet en overtuig jezelf ervan dat jij je ten allen tijde veilig mag voelen. Als dit niet het geval is, mag je hier niet te licht over gaan.
Denk zeker niet dat deze zaken niet de moeite waard zijn om te vermelden, want dat zijn ze zeker wel! Iedereen heeft grenzen en die dienen gerespecteerd te worden.
Iedereen heeft recht op privacy, en die mag zeker niet geschonden worden. Dus als je het gevoel hebt dat iemand je grenzen heeft overschreden, je in een positie heeft gebracht die voor jou ongemakkelijk of beklemmend aanvoelde,... Praat erover! Niemand heeft het recht om jou op zo'n manier te benaderen.
Alternatieve therapeuten en paragnosten/personen in functie
Aangezien ik zelf als heldervoelend consulent en energetisch therapeut werk, ben ik de laatste die negatief zal gaan praten over mensen die actief zijn in de alternatieve sector. Toch wil ik hier even dit onderwerp aansnijden omdat er vaker misbruik wordt gemaakt van een functie of beroep. Er zijn genoeg verhalen bekend van opvoeders, leraars, priesters, agenten, psychologen... die door hun positie het vertrouwen hebben kunnen winnen van verschillende volwassenen en kinderen.
Regelmatig kom ik in contact met mensen die een paragnost, healer of medium hebben geraadpleegd, en die tijdens het consult seksueel zijn benaderd.
Er zijn therapeuten (vooral mannen) die misbruik durven maken van hun ‘gaven’, zich durven uitgeven voor alternatief therapeut of spiritueel leraar, om op die manier in contact te komen met vrouwen en kinderen, om deze dan, als er een vertrouwensband is gegroeid, seksueel te benaderen. Zorg dat je betrouwbare referenties hebt als je iemand raadpleegt of neem iemand mee naar een consult. Ook sessies in de woonkamer of op de sofa lijken toch maar vreemd, denk je niet?
Hier ook even vermelden dat je bij de meeste alternatieve behandelingen je kledij gewoon mag aanhouden. Meer dan je jas, schoenen en juwelen hoef je echt niet uit te trekken.
Er zijn ook verhalen bekend waarbij mannen zich uitgeven als iemand in een betrouwbare functie en zo het vertrouwen van vrouwen, kinderen en oudere mensen voor zich winnen. Zo zijn er (spijtig genoeg) mannen die zich uitgeven voor politieagent. Vraag steeds een identificatie voor je iemand in je woning binnen laat of in een auto stapt.
Het is niet mijn bedoeling om jullie bang te maken. De kans dat je zo iemand tegen komt, is heel klein. Maar ze is er wel... Vertrouw vooral op je gevoel als je iets wordt gevraagd. Je merkt het snel als er iets niet klopt. Bij twijfel mag je altijd bijkomende info vragen (bvb op het politiekantoor, bij de gemeente of inlichtingen). Daar heb je altijd het recht toe. Je bent nooit verplicht iemand binnen te laten, ook al is het iemand in functie.
Mocht je ooit iets dergelijks meemaken, of meegemaakt hebben, praat er dan over. Neem iemand in vertrouwen en zorg op die manier voor jezelf. Omdat je erover praat, wil nog niet zeggen dat je klacht hoeft in te dienen of iets dergelijks. Belangrijk is dat jij het gebeurde een plaats kan geven. Zorg dat je deze last niet alleen hoeft te dragen en dat je kan praten met iemand die neutraal blijft en je steunt in je verwerking.