Webshop » Fibromyalgie/CVS/ME » Tips en sleutels

Tips en sleutels

Wat je kan lezen op deze pagina komt voort uit mijn eigen ervaring en kan gebruikt worden als ondersteuning naast medische behandelingen. Laat bij klachten als vermoeidheid, spierpijn en slaapstoornissen steeds de nodige onderzoeken uitvoeren en laat je opvolgen door een arts of specialist.


De weg naar JOUW genezing

Niet ieder lichaam is hetzelfde, en zo heeft een behandeling of therapie niet bij iedereen hetzelfde resultaat. Ga bij jezelf na wat jouw lichaam nodig heeft, en wat net niet. Hou er rekening mee dat één enkele behandeling of therapie je niet helemaal van vermoeidheid en spierpijnen af kan helpen. Misschien doen sommige zaken dat wel, voor een tijdje, maar word je later toch weer geconfronteerd met hetzelfde, of misschien met een totaal ander gezondheidsprobleem. Om die reden werk ik van binnenuit. Ga na wie je bent, waar jij voor staat en waar jij je goed bij voelt. En over dit laatste wil ik het vooral hebben. Doe waar jij je goed bij voelt. Dit geldt voor vele zaken: voeding, beweging, werk, slaapritme, vrienden,… Luister naar je lichaam, maar vooral naar jezelf. Stel je de vraag: Wil ik dit wel? Heb ik hier wel zin in? Voelt dit goed?

Velen stellen mij dan de vraag: 'hoe weet ik of iets goed voelt?' Er is inderdaad een verschil tussen ‘goed voelen’ en ‘goed zijn’. Iets kan naar aangeleerde normen ‘goed’ zijn maar uiteindelijk ‘niet goed’ voelen. We zijn zo gewend aan patronen en hebben geleerd nu eenmaal de dingen te doen die van ons worden verwacht, zodat we er niet bij stilstaan of iets aangenaam aanvoelt. Het vraagt een beetje oefening om bij jezelf te gaan voelen. Na een tijdje merk je of er iets ‘stroomt’ in je lichaam of dat je lichaam eerder blokkeert en zwaarder aanvoelt. Dingen die ‘goed’ voelen, laten een bepaalde levensenergie stromen, waardoor je lichaam meer ontspant en lichter aanvoelt. Die ‘stroming’ kan je merken als je met je aandacht naar binnen gaat. Durf jezelf te voelen en luister naar wat je lichaam je te vertellen heeft.

 

De invloed van voeding op onze gezondheid

Vaak wordt een behandeling gekoppeld aan een dieet. Een andere manier van eten kan, in vele gevallen, symptomen bestrijden en een genezingsproces bevorderen. Vele mensen denken bij het woord ‘dieet’ aan vermageren, maar eigenlijk is het een aanpassing van de voeding, om zo de gezondheid te bevorderen. Ik geloof er sterk in dat aanpassing van voedingsgewoontes de gezondheid ten goede kan komen. Toch heb ik gemerkt dat ieder lichaam anders is, en dus ook andere noden en behoeften heeft. Wat voor de ene goed is, is voor de andere net niet goed. Daarom vind ik het niet altijd juist om éénzelfde dieetplan toe te passen op mensen met dezelfde aandoening.

Door middel van spiertesten heb ik mijn eerste vaststellingen gedaan op dit vlak. Ik merkte vooral op dat mijn lichaam negatief reageerde op voedingsmiddelen die ik, vooral als kind, niet lekker vond. Mijn lichaam gaf bij de testen ook aan dat wat ik wél lekker vond, positief door mijn lichaam werd onthaald. Sterker nog, ik had het heel hard nodig.

We leren al heel jong om alles te eten. Kinderen worden vaak gedwongen bepaalde zaken te eten omdat ze ‘gezond’ worden genoemd. Zo leren kinderen alles te eten en vergeten ze te luisteren naar hun eigen lichaam en is het moeilijk om te achterhalen wat hun lichaam extra nodig heeft, of wat hun lichaam net niet verdraagt. We groeien op met de gedachte dat bepaalde groenten en fruit gezond zijn, en dat we ze regelmatig moeten nuttigen om gezond te blijven. Zo staan we niet meer stil bij wat we werkelijk graag lusten.

Ik merk ook dat als mensen een innerlijke verandering doorgaan, plots naar andere voeding gaan grijpen. Het lichaam heeft dan duidelijk andere stoffen nodig waardoor de persoon trek krijgt in andere zaken. Luister dus naar je lichaam.

Ben je allergisch aan bepaalde voedingsmiddelen, dan probeert je lichaam je ook iets te zeggen. Let wel op, ik heb het hier over voedingsmiddelen. Vele allergische reacties gebeuren op stoffen die toegevoegd zijn aan voeding en daardoor niet natuurlijk zijn. Dat is een andere zaak. Het is zelfs eerder normaal dat ons lichaam deze ‘onnatuurlijke’ stoffen niet toelaat.

Als we praten over chronische vermoeidheid en fibromyalgie, dan zijn er een paar belangrijke zaken die ik wil vermelden. Ik heb tijdens mijn ziekteperiode gemerkt dat vele voedingsmiddelen mijn symptomen verergerden. Ik zet ze even op een rijtje:

- Cafeïne: koffie, cola, chocolade,… Het geeft energie en laat je hart sneller slaan, waardoor je je even beter voelt. Maar net door die boost, gaan je spieren samentrekken en krijg je makkelijker spierkrampen, met meer spierpijnen tot gevolg. Bovendien krijg je na de boost een dip, waardoor je je nog meer vermoeid en uitgeput gaat voelen.

 - Citroenzuur en suikers: het heeft heel erg lang geduurd voor ik door had dat frisdranken een grote invloed hadden op mijn spierpijnen. Citroenzuur zit in de meeste limonades en snoep (fruitsnoepjes ed). Na het drinken van een grote hoeveelheid (meer dan twee glazen) is de kans heel erg groot dat ik 's anderendaags amper uit bed raak door spierpijnen en een grieperig gevoel. Natuurlijk is de ene limonade/fruitsap de andere niet, dus meer info hierover krijg je via de email.

- Smaakversterkers en bewaarmiddelen: vooral glutamaten komen hier vaak als boosdoeners naar voor. Natriumglutamaten vind je tegenwoordig in haast alles wat voorverpakt is: chips, diepvriesmaaltijden, maaltijden uit blik, sauzen, soepjes,… Ik heb mijn eerste nare ervaring met natriumglutamaten gehad na het eten van chinees. Er bestaat zelfs zoiets als ‘het chinees-restaurantsyndroom’. In de email ga ik hier uitgebreider op in.

Ook citroenzuur is een smaakversterker en dus niet natuurlijk. Ga dus eens na hoeveel E-nummers er in je voeding zitten en onder welke categorie ze vallen (wel of niet gevaarlijk). De pocket ‘Wat zit er in uw eten?’ geeft een duidelijk overzicht van alle smaakversterkers en bewaarmiddelen.

Het is natuurlijk onmogelijk om deze stoffen uit je voeding te weren, dus wederom ‘eten met mate’.
Reacties komen meestal naar boven bij overvloedig gebruik.

Heb je vragen over bepaalde voedingsstoffen, stel ze gerust aan je arts of diëtist. Ook ik help je graag om uit te zoeken of jouw lichaam reageert op bepaalde middelen. Vele alternatieve therapeuten gebruiken technieken om te achterhalen wat jouw lichaam nodig heeft, en waar het negatief op kan reageren. Vooral hoogsensitieve personen reageren makkelijker op bepaalde stoffen, terwijl bloedtesten geen allergieën weergeven.



Genieten van alleen-zijn

Op een bepaald moment, nu ongeveer vier jaar geleden, kreeg ik enorm de behoefte om alleen te zijn. Het was na mijn laatste relatie dat ik merkte dat ik tijd met mezelf nodig had. En dat kiezen voor mezelf was een grote stap vooruit in mijn proces.
Ik koos voor afzondering, bleef vaker alleen thuis en begon te doen wat ik wou doen. Het was dan ook in die periode dat mijn spirituele ontwikkeling écht begon.
Alleen zijn met mezelf  bracht me rust. Anderen konden mij niet meer storen of beïnvloeden en dat deed me goed. Bovendien hoefde ik geen verantwoording meer af te leggen voor wat ik deed. Ik kon rusten wanneer ik moe was, zonder door mijn omgeving beoordeeld/veroordeeld te worden.
Daarom raad ik iedereen, met eender welke klacht, aan om tijd te nemen voor jezelf. Geef jezelf tijd, ruimte en aandacht.
Ik weet dat niet iedereen kan thuisblijven (bvb van het werk), maar als je kan zorg er dan voor dat je een bepaalde periode van rust kan inlassen (laat je desnoods door de dokter hierbij helpen).

Alleen zijn met jezelf is iets anders dan eenzaamheid. Ik heb nooit last gehad van eenzaamheid, integendeel... Ik voelde me rustiger en meer ontspannen, en dat zorgde ervoor dat ik kon recupereren en op krachten komen. De energie die ik had ging enkel nog naar mezelf en ik vond rust. Ik moet hierbij wel eerlijk toegeven dat de confrontaties met mezelf in het begin vaak hard waren, dus het was zeker niet altijd makkelijk. Meer vertel ik hierover in de emails.

Zet jezelf even op de eerste plaats en zorg dat je niet gestoord wordt. Wees je eigen gezelschap en focus je op jezelf. Zorg voor jezelf, je lichaam heeft aandacht nodig. Stop heel even met het zorgen voor anderen en geef heel veel liefde en warmte aan jezelf. Bij dit stukje hoort ook wat meer uitleg, dus in de emails krijg je mijn volledige verhaal te horen.

Deze stap is er eentje die voor iedereen anders zal verlopen. Contacteer me dus gerust als je meer wil weten over dit proces.



Voedingsstoffen die mogelijk invloed hebben op spierpijnen

Suikers hebben voor mij duidelijk een invloed op spierkrampen en -pijnen (en dit is ook wetenschappelijk bewezen). Daarom ben ik blij dat stevia eindelijk is goedgekeurd. Ikzelf gebruik stevia al geruime tijd en sinds kort heb ik het ook te koop in mijn webshop. De vloeibare vorm gebruik ik het meest. In thee en melk, bij het koken,... Maar ook de zoetjes zijn handig voor in warme dranken.

Toch kan je niet voorkomen dat je suikers binnen krijgt via andere voeding. Frisdranken en snoep zitten er vol van.

En dan hebben we nog het veelbesproken aspartaam, dat tot mijn grote verbazing in heel veel middelen zit. Je vindt het zelfs in vitamines voor kinderen, in hoestsiroop en in smelttabletten zoals Dafalgan Odis, Motilium en Imodium Instant,...
Aspartaam draagt het nummer E951. In de gids wordt het volgende weergegeven:
Dr. H.J. Roberts: "Aspartaam is een waar vergif". Het is een neurotoxisch product dat meer dan 92 ziekteverschijnselen kan veroorzaken. Dit additief had nooit toegelaten mogen worden. Echt vermijden!

Ook heb ik ondervonden dat volgende producten mijn spierpijnen en krampen verergeren als ik ze nuttig in grotere hoeveelheden (dit is iets persoonlijk, maar je kan wel nagaan of dit voor jou ook geldt):

- melk
- chocolade
- gekleurde snoep (zoals 'beertjes')
- gepelde garnalen, mogelijks door het product dat wordt gebruikt in de winkel om deze makkelijker te pellen
- exotisch fruit zoals ananas
- frisdranken zoals Sprite en Schweppes (spierpijn in sterke mate!)
- fruitsappen, in grotere hoeveelheden (meer dan 3 glazen). Merken zoals Capri-Sonne verdraag ik wel

Doe eens de test en vermijd enkele weken producten met aspartaam. Doe hetzelfde met citroenzuur en suikers. Je zal snel merken dat dit een positief effect heeft. Je kan ook eens een avond heel veel frisdrank drinken en kijken wat je de dag nadien voelt. Doe ook het omgekeerde en drink enkele dagen enkel water. Voel het verschil.

Ook raad ik iedereen aan om eens een periode mononatriumglutamaat (E621) te vermijden. Je vindt dit vooral in chips, kant- en klaarmaaltijden (ook in pizza en vlees van de frituur), voedsel uit blik en pakjes (zoals soep en sauzen) en dieetproducten.
Graag verwijs ik nog even naar mijn vorig bericht, waarin ik uitgebreid het 'chinees- restaurantsyndroom' beschreef. Ga na of je minder angstig of gespannen bent. En of je minder last hebt van hartkloppingen en spierspanningen.