Webshop » Blog » Spirituele ontwikkeling » Geluk zit in ieder van ons

Geluk zit in ieder van ons


Wanneer we proberen om geluk na te streven, gaat het aan ons voorbij. Geluk is de natuurlijke staat van de ziel. Eens we dat weten, kunnen we alles wat tussen ons en ons geluk staat uit de weg ruimen. Wees gewoon gelukkig, blijf bij jezelf!


In onze maatschappij is het normaal dat we streven naar geluk. Onze samenleving focust zich nog steeds erg op het materialistische. Spijtig genoeg maakt materie en geld ons nooit echt gelukkig en streven we altijd naar meer. Als we een fiets hebben, willen we een auto. Als we een auto hebben, willen we een duurdere. En zo blijft het maar door gaan. We willen altijd maar groter, beter, duurder. Krijgen we een promotie, dan zijn we al op weg naar de volgende loonsverhoging. Het zal alleen maar goed zijn als wij iets hebben wat niemand anders heeft, als we het meeste verdienen, enzovoort. We streven steeds naar meer en uniek.

In relaties kijken we naar onze populariteit. Ons geluk hangt af van de vrienden die ons bezoeken, de telefoontjes en sms'jes die we krijgen, of we worden uitgenodigd op feestjes,... We proberen een ideale vriendenkring en familie te creëren, door altijd lachende mensen op te zoeken en te tonen hoe gelukkig we ons voelen. We zijn dan ook snel teleurgesteld als de mensen om ons heen niet aan ons ideaalbeeld voldoen.
We streven naar geluk en maken het een doel op zich. Maar dit is compleet zinloos, omdat het simpelweg niet bestaat en dus ook niet haalbaar is.

Geluk is er gewoon. Punt. Het is niet iets wat je op een dag zal worden doordat je iets of iemand in je leven hebt. Geluk draag je al heel je leven mee in jezelf. Het enige wat je kan doen, is het voelen. Geluk leeft in jezelf. Aan jou om het ruimte te geven en het gewoon te zijn.
Het streven naar geluk brengt ons vaak het omgekeerde: we voelen ons ongelukkig omdat we nooit echt bereiken wat we willen en er geen limiet bestaat.


Als we kijken naar statistieken, voelen meer mensen zich ongelukkig dan gelukkig. Ondanks onze welvaart voelen velen tekorten en ontevredenheid. Status, imago, inkomsten, bezittingen,... Het zijn dingen die ons doen streven naar geluk, omdat de maatschappij ons wijs maakt dat het belangrijk is en dat je geluk afhangt van geld of status.
Door de focus op materie worden zaken als persoonlijke ontwikkeling, vertrouwen, waardering en zorg en respect in relaties naar achter geschoven. Het wordt tijd dat we gaan inzien dat het nastreven van doelen om gelukkig te worden totaal zinloos is. Natuurlijk hebben we behoeften, zowel materieel als gevoelsmatig. Het is een kunst om deze twee soorten behoeften aanwezig te laten zijn in je leven en een gezonde balans te vinden tussen deze twee. Wanneer we het nastreven vanuit het ego kunnen laten en kunnen appreciëren wat we reeds hebben, dan pas kunnen we een gelukkige toekomst tegemoet zien.
Geluk wordt niet zo zeer bepaald door wat we hebben of bezitten, maar wel door onze kennis en wijsheid, onze talenten en vaardigheden en onze verbeelding. Geluk is er omdat het er is, niet omdat we het hebben gekregen. Het ontwikkelen van onze geest en ziel kan veranderingen teweeg brengen en ons brengen tot een gevoel van puur geluk.
 
ded0be50b642b9118d10cfdb5497b457sgfuzf8tx2j1dhrlcm


De natuurlijke staat van onze ziel

Er zijn momenten dat we ons niet blij voelen en er zijn omstandigheden waar we ons absoluut niet prettig bij voelen, dat ga ik niet ontkennen. Alleen mogen deze momenten en situaties geen reden zijn om ongelukkig te blijven en ons te wentelen in zelfmedelijden. Heel vaak is er geen echte reden waarom we ongelukkig zijn en toch worden we overmand door angst, de angst om ongelukkig te zijn of te worden.
Terwijl we geluk proberen na te streven, kunnen we bedenken dat geluk de natuurlijke staat is van de ziel. We zijn gemaakt om altijd gelukkig te zijn. Onze ziel kan ons zeggen waarom we ons niet gelukkig voelen. Onze ziel bevat voldoende wijsheid om ons te laten zien hoe we ons gelukkig kunnen voelen, ongeacht onze situatie, ons bezit en onze relaties.
 

Medeleven en zorgen voor anderen

Geluk kan je overbrengen op anderen. Nog meer zelfs: het gelukkig maken van anderen maakt jou dan ook weer gelukkig. Je glimlach kunnen delen met anderen is zo prachtig en geeft zoveel voldoening. Op deze manier deel je iets van jezelf met anderen. Je laat anderen deel zijn van jou waardoor er een verbondenheid bestaat. Zo is het niet langer je ego dat gelukkig wil zijn, maar je ziel die je zin geeft om te delen.

Vele spirituele leraren en meesters leerden ons al om onze focus te verleggen van onszelf naar anderen om echt gelukkig te zijn. De Dalai Lama zegt: "Als je wil dat anderen gelukkig zijn, breng dan mededogen in de praktijk. Als jij wil gelukkig zijn, breng dan mededogen in de praktijk."

Om medeleven en compassie te laten groeien, moet je je kunnen inleven. Het is iets essentieels in het leven, maar je vindt het zo weinig terug in onze egocentrische maatschappij.
In bepaalde delen van de wereld, zoals India en Nepal, stemmen eenvoudige mensen zich af op de wijsheid van tevredenheid. Om gelukkig te blijven is tevredenheid noodzakelijk, eender wat je situatie is.
 

Aanvaarding

Acceptatie is een stukje genoegen nemen met wat er op dit moment in je leven is, en waarderend vooruit kijken naar wat het leven nog te bieden heeft. Wanneer we de staat van volledige acceptatie bereiken, bereiken we ook een grote (spirituele) groei. De meeste mensen blijven hangen als er iets fout gaat door te blijven piekeren en zaniken over hun pech. Toch zijn er steeds meer mensen die er in slagen om de zonnige kant te blijven zien als er iets verkeerd gaat, waardoor ze sneller kunnen accepteren en loslaten, en ook verder gaan en zich opnieuw gelukkig voelen. Het is maar hoe lang jij in een bepaalde staat of toestand wenst te blijven. Wanneer we aanvaarden dat het leven nu eenmaal ups en downs kent, maar ook tegelijk beseffen dat er na iedere daling ook weer een stijging komt, wordt het leven een heel stuk makkelijker, en worden we ook gelukkiger.
 

Geluk in relaties

Soms moet men durven breken met tradities en gewoonten. Rust vind je in de zuiverheid van liefdevolle harten. Ons leven wordt niet bepaald door onze carrière, onze rijkdom of onze bezittingen, maar wel door onze waardevolle relaties.
Relaties kunnen ook leiden tot pijn, door onze verwachtingen die we stellen. Ook hier hebben we dromen en dingen die we nastreven. We hebben nog steeds een ideaalbeeld als doel. Relaties bestaan uit verschillende fases, die telkens heel wat vragen van ons. Ook hier is acceptatie de sleutel. De combinatie van liefde en acceptatie leidt steeds tot een gelukkige relatie.
 

De sleutels tot geluk
 
Het is tijd dat we stoppen met het nastreven van geluk om zo gewoon gelukkig te zijn.
Wees tevreden met wat je hebt en koester het.
Blijf ook niet te lang stilstaan bij problemen of het verleden.
Heb compassie, empathie, medeleven en help mee aan het geluk van anderen.
Doe niet te hard je best om gelukkig te zijn, accepteer wat is en leef in het moment.
Zorg voor je relaties en laat liefde, respect en waardering belangrijk zijn.


Wat maakt jou gelukkig? Wat zijn de kleine dingen in je leven die het allemaal de moeite waard maken?


Dit stukje schreef ik eerder tijdens mijn opleiding 'spirituele coaching'


© Leni 2011