Webshop » Blog » Spirituele ontwikkeling » Ontdek de stilte in jezelf

Ontdek de stilte in jezelf



We koppelen stilte nog steeds aan een vreemd en naar gevoel. Door onze opvoeding geeft het ons een gevoel van verdriet. Het doet ons denken aan verlies, eenzaamheid, leegte,... Daardoor hebben we de neiging om stilte te gaan vermijden.
We hebben nooit de kans gekregen om de kracht van stilte te ontdekken. Als we ons bewust-zijn van onze situatie, dan is stilte geen leegte. Ze brengt ons naar de kern van onszelf, van ons 'zijn'. Daarom is dit zo krachtig. We kunnen vanuit onze stilte gaan creëren, we kunnen onszelf tot leven brengen.

a92b095011339e0ae89c51d22ac720e3      
 

Stilte is overal

Als je af en toe eens 'stilstaat', als je even kan stoppen in de drukte van je leven, dan zal je merken dat stilte overal aanwezig is. Stilte is overal om je heen, het is maar hoe je de dingen waarneemt. Je vindt ze in de natuur, bij het vallen van de avond, als je naar de sterren kijkt bij een heldere hemel,... Maar stilte vind je ook tijdens gesprekken, tijdens de pauzes, tussen de woorden door. Je kan de stilte horen in de chaos van verkeer, van mensen,... Je vindt het op ieder moment, op iedere plek.


Gedachten maken je leven druk

Op het moment dat je de stilte ontdekt, voel je ook de stilte in jezelf. Je denken stopt en je bent je bewust van jezelf en alles om je heen. Op het moment dat je stopt met denken en gewoon kan 'zijn', dan kan je genieten van de stilte. Het zijn vooral je gedachten die zorgen voor het 'lawaai' in je leven. Je gedachten zorgen voor onrust en geven je het gevoel altijd in beweging te zijn. Je bent steeds bezig met denken, overdenken, piekeren,... als reactie op wat om je heen gebeurt of als gevolg van wat je voelt. En dat maakt dat jouw leven zo luidruchtig is. Je hoort je eigen gedachten.
 

De stilte van het moment, in het hier en nu

Gedachten gaan steeds over het verleden of over de toekomst. Je maakt je zorgen over wat is geweest of wat nog kan of zal komen. Emotionele pijn uit het verleden maakt dat je niet in het heden kan leven. Angst voor wat komen zal doet hetzelfde. Wanneer we tot onszelf kunnen komen in de stilte van het moment, los van het verleden en de toekomst, dan kunnen we rust ontdekken. Stilte is compleet aanwezig zijn in het hier en nu. Ontdek innerlijke vrede door je aandacht te laten rusten. Dit is uiteindelijk waar meditatie om draait.
 

Innerlijke rust en vrede

Die rustgevende stilte is onze innerlijke rust en vrede. Ze geeft ons de kans om ons te verbinden met wie we zijn. Onze innerlijke stilte kan ons begeleiden door het leven, als we kunnen stoppen met ze te negeren. Ons drukke leven laat ons niet altijd toe om met onszelf en onze kern in contact te komen. Velen zijn zich nog steeds niet bewust van de stilte die ze in zich dragen en de kracht die ze hierdoor in zich hebben.

Oefening

Kijk eens naar een foto of schilderij en probeer de stilte te zien die de kunstenaar probeert weer te geven. Je kan deze 'zien' in de creativiteit van degene die het beeld heeft gecreëerd.

Luister naar muziek (rustige, klassieke muziek is het makkelijkst) en luister naar de pauzes tussen de noten door. De verschillende klanken maken één geheel maar de ruimte, de pauzes tussenin verbinden het stuk en maken het tot één geheel. Zonder de stiltes tussenin zou een muziekstuk niet mooi zijn, het zou zelfs niet kunnen bestaan.

Als je dit kan, dan kan je je ook bewust worden van de ruimte tussen twee gedachten in. Deze ruimte is jouw stilte. Als je deze pauzes tussen je gedachten kan herkennen, dan kan je ze ook betekenis geven. Door deze pauzes kan je terecht komen in de stilte van jezelf, van je wezen. Hier kan je je eigen kracht ontdekken.

Om de stilte tussen je gedachten te ontdekken kan je het volgende doen:
Stel jezelf de vraag: 'wat zal mijn volgende gedachte zijn?'
Je zal merken dat je denken even stopt, ook al is het maar een fractie van een seconde. Die kleine pauze is jouw stilte.
Doe het nogmaals en vraag: 'wat is mijn volgende gedachte?'
Je zal een kleine aarzeling in je denken waarnemen.
Hoe meer je dit oefent, hoe meer je zal merken dat deze 'aarzeling' langer duurt. Probeer er dan ook even in stil te staan, net voor die volgende gedachte komt.
Ontdek de ruimtes tussen je gedachten en weet zo dat er in je drukke hoofd ook stilte aanwezig is. Hoe meer je je gaat focussen op je pauzes, hoe makkelijker je in contact zal kunnen komen met je innerlijke stilte en rust.

De hele schepping komt voort uit stilte, wordt gevormd door de kracht van stilte en beweegt door de stille kracht van 'zijn'
 

Stilte en meditatie

In spiritualiteit wordt er zoveel gepraat over stilte. Meditatie is zo populair maar wordt door weinigen echt begrepen. Waarom is stilte zo belangrijk?
Stilte brengt je bij de waarheid. Alleen als dit aanwezig is kan alles worden gezien zoals het werkelijk is. In stilte kan je komen tot de kern van alle actie, van jezelf en alles om je heen.
Innerlijke stilte wordt dan ook wel bewust-zijn genoemd. Je bent je bewust van je zijn, van je originele staat van zijn.
Alleen wanneer ons hele wezen in een volledige staat van stilte is, kan ons hart zich openen. Ons hart kan zich openen en ontvangen, ons hart kan dan liefde en licht toelaten. We kunnen zo contact maken met 'de bron' en onszelf opnieuw ontdekken. We kunnen op die manier opnieuw contact maken met onze zuivere staat van 'zijn'. Zo komen we opnieuw in onze kracht, die ons helpt om los te komen van alle oude overtuigingen, patronen, gewoontes en visies. Deze zijn ons tenslotte doorgegeven of aangeleerd door onze ouders en leraars en horen niet bij ons.
 

Ontdek jezelf

Ken jij jezelf? Weet jij wie je bent, los van al je gedachten en emoties?
We leven in een luidruchtige wereld, waar iedereen van zich wil laten horen. We worden iedere dag meegetrokken in de chaos van meningen en discussies, van ego's en machtlustigen. We leven in een wereld die verslaafd is aan geluid. Zo hoeven we tenslotte onze eigen stilte niet te horen.

In de stilte van ons hart vinden we alles wat we zijn, en alles wat zich in die stilte bevindt is puur en zuiver. Dat zuivere gevoel wordt ook wel eens liefde genoemd.

Het is dus mogelijk om afstand te nemen van de wereld daarbuiten, al is het maar voor heel even. Je kan rust brengen in jezelf door afstand te nemen van je gedachten en alles wat ze beïnvloedt.
Neem af en toe afstand van de wereld die je probeert te vormen en ga op zoek naar jezelf. Geef jezelf een pauze en geniet van de stilte die steeds aanwezig is. Stap in je stilte en ontdek het gevoel van vrede en rust.
 
Silence - Osho Zen Tarot

Je hoeft niets te doen, je hoeft nergens heen. Alles wat je doet is doordrongen van je innerlijke stilte. Misschien voel je je er eerst onbehaaglijk bij, we zijn nu eenmaal gewend aan het lawaai en alle activiteit van de wereld. Maar dat geeft niet: zoek mensen op die je stilte aanvaarden en daar positief op reageren. Je kan ook genieten van je stilte in alleen-zijn. Je krijgt de kans om bij jezelf thuis te komen. Het begrip en de inzichten die je op deze momenten krijgt zullen zich later manifesteren, in een levensfase waarin je meer naar buiten treedt.

De energie van het geheel, van de wereld heeft bezit van je genomen. Jij bestaat niet meer, het geheel bestaat.
Op dit moment, terwijl de stilte tot je doordringt, kan je het belang ervan inzien, want het is hetzelfde als Gautama de Boeddha heeft ervaren. Stilte heeft altijd dezelfde smaak.

De tijden veranderen, de wereld is voortdurend in beweging. Maar de ervaring van stilte, en de vreugde ervan, blijft hetzelfde. Dat is het enige waar je op kan rekenen, het is het enige wat nooit sterft. Het is het enige dat je je diepste wezen kan noemen.


 

© Leni De Chou