Webshop » Blog » Spirituele ontwikkeling » Laat schuldgevoel niet aan je knagen

Laat schuldgevoel niet aan je knagen

Een onterecht schuldgevoel maakt dingen alleen maar moeilijker. Openlijk praten over je gevoelens is de beste manier om hiermee om te gaan. Waarom voel je je schuldig en klopt jouw visie wel met de realiteit?

Schuldgevoel is een erg destructieve emotie. Als we een ander onrecht hebben aangedaan of tegen onze eigen waarheid hebben gehandeld, dan kunnen we ons (misschien wel terecht) even slecht voelen. Maar als we iets kunnen leren uit dit gevoel, dan kunnen we dit schuldgevoel snel van ons laten afglijden.
Het is pas ongezond als we onszelf constant overspoelen met schuldgevoelens. We gaan op die manier steeds meer twijfelen aan onszelf en voelen ons waardeloos. Hierdoor missen we de mooie dingen die voortkomen uit iedere situatie.

We willen allemaal graag een beter mens zijn. Maar als we onszelf blijven straffen voor onze fouten door ons schuldig te voelen, dan komen we terecht in een cirkel van verdriet, twijfels en wanhoop.
Ik heb geleerd dat ik goed ben zoals ik ben, en dat het natuurlijk is om af en toe de verkeerde weg te kiezen. Iedereen maakt wel eens een fout of handelt niet altijd even correct. Als je de les ziet, kan je weer verder. Deze les zal ervoor zorgen dat je geen tweede keer dezelfde fout maakt.
Laat schuldgevoel dus niet aan je knagen. Praat erover en twijfel vooral niet aan jezelf en je gevoelens. Laat je ook geen schuldgevoel aanpraten door anderen. Jij bent de enige die weet hoe je het beste met een bepaalde situatie om kan gaan.

Ik breng het onderwerp ‘schuldgevoel’ hier naar voor omdat ik merk dat familieleden ons het diepst kunnen raken en ons dus ook snel een schuldgevoel kunnen aanpraten.
Lees meer: Ook familierelaties kunnen veranderen
Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe makkelijker je kan omgaan met kritiek. Als je merkt dat bepaalde mensen je naar beneden proberen te halen, blijf dan bij jezelf en je gevoel. Als iemand opmerkingen heeft, dan is dit meestal een reactie vanuit zijn of haar eigen gevoel (jaloezie, eenzaamheid, verdriet,…). Laat dit stukje bij hen en zorg dat het jou niet uit je evenwicht brengt. Vertrouw op jezelf en wat je doet.

Een stukje uit de Osho Zen Tarot:

De zondaar voelt zich schuldig en daarom is hij zijn levensvreugde kwijt. Hoe kun je van het leven genieten als je je voortdurend schuldig voelt? Als je voortdurend naar de kerk gaat om te biechten dat je van alles fout hebt gedaan? En fout op fout op fout... je hele leven lijkt een aaneenschakeling van zonde. Hoe kun je blij leven? Het wordt onmogelijk van het leven te genieten. Je wordt zwaar, beladen. De schuld drukt als een steen op je borst, je wordt erdoor verpletterd, het verhindert je te dansen. Hoe kun je dansen? Hoe kan schuldgevoel dansen? Zet zonde en heiligheid helemaal uit je hoofd, het zijn stupide begrippen. Samen hebben ze de mensheid alle vreugde ontnomen.



© Leni De Chou