Webshop » Blog » Spirituele ontwikkeling » Heling door zelf-liefde: accepteer jezelf

Heling door zelf-liefde: accepteer jezelf

 “To be beautiful means to be yourself. You don’t need to be accepted by others. You need to accept yourself.”

- Thich Nhat Hanh

Jezelf accepteren en van jezelf houden is het allerbelangrijkste in je leven. Het is de sleutel die de deur opent naar geluk en ontspanning. Hoe je naar jezelf kijkt bepaalt haast iedere beslissing die je neemt in je leven. Als je van jezelf houdt, ga je anders in het leven staan en maak je ook andere beslissingen. Je leven kan er dus heel anders gaan uitzien, op een positieve manier! Hoe je naar jezelf kijkt, bepaalt je contacten en relaties, je werk en je vrijetijd, je geloof en dus ook je toekomst.

Waarom is het voor velen toch zo moeilijk?
We groeien op in een gezin waar we bepaalde waarden en normen meekrijgen. Heel ons leven doen we ons best om er bij te horen. Tot het moment dat we beseffen dat we niet gelukkig zijn. In de grote massa voelen we ons plots heel alleen en niet geliefd. En dat gevoel kan ons aanzetten om het anders aan te pakken: door het verwerken van trauma's, het aanpakken van oude patronen en gewoonten, het in vraag stellen van bepaalde geloofsovertuigingen haal je de onechte laagjes van jezelf af en vind je je ware ik. Dit is de weg naar jezelf, je innerlijke schoonheid.

Er wordt ons geleerd (door onze maatschappij en onze opvoeding) dat onze waarde wordt bepaald door de belangrijke thema's in onze cultuur: macht, status, geld, uiterlijke schoonheid, relaties en contacten,...
Als je je zelfwaarde laat afhangen van de wereld rondom jou, dan zal je er nooit in slagen om jezelf graag te zien. Je laat dan je leven bepalen door anderen en komt zo nooit tot zelf-liefde.
We zijn erg hard voor onszelf en doen nog steeds te erg ons best om te leven zoals anderen. Op deze manier zeggen we constant tegen onszelf dat we niet goed genoeg zijn. Ons ego wil het steeds beter, groter, mooier,... Het is nooit genoeg en het einde komt nooit in zicht.

Pas als je met een open blik naar jezelf kan kijken en je bewust bent van wie je bent, dan pas zal je jezelf goed genoeg gaan vinden. Aanvaarding en liefde komt van binnenin.
Je hoeft niet anders te zijn, maar je hoeft zeker ook niet te zijn zoals anderen om je geliefd te voelen. Gewoon jezelf zijn is meer dan voldoende. Je eigenheid zit in je natuur, in je kern. Iedereen is diep vanbinnen licht en liefde.
Als we onszelf graag kunnen zien, dan nemen we deze ervaring voor altijd mee. Eens je dit gevoel hebt gehad, verdwijnt het nooit meer. Jezelf graag zien is iets oneindigs, een proces dat een heel andere wereld voor je laat open gaan.
En alles begint bij jezelf: sta jezelf toe om te groeien, met gevoelens van geborgenheid en acceptatie. Geef jezelf die liefde en geef jezelf de kans om te zijn wie je eigenlijk altijd al bent geweest. Je hoeft niets te veranderen. Wees er voor jezelf, geef jezelf die liefde en aanvaard jezelf volledig!

241e4ea716d2035aebbb08f3cc5b11e5     


Zorg voor jezelf
In het verleden schreef ik al verschillende stukken over zelf-liefde, acceptatie, kiezen voor jezelf, vrijheid, zelf-heling en zelfvertrouwen. (zie overzicht onderaan dit artikel)
Ik zet kort nog eens de belangrijkste zaken op een rijtje:

Neem iedere dag een moment om jezelf te herinneren aan wie je werkelijk bent. Adem liefde in en adem deze ook uit. Zet jezelf in het licht en straal liefde uit.

Maak tijd om even bij jezelf naar binnen te gaan. Mediteer enkele minuten of schrijf je gedachten en gevoelens op in een dagboek.

Let op je gedachten en gebruikt affirmaties die je een goed gevoel geven.

Wees eerlijk en praat vanuit je gevoel. Laat je gevoelens ontdooien en laat ze los. Adem jezelf door minder fijne gevoelens. Ga ze niet uit de weg. Erken ze, aanvaard ze, adem diep in en uit en laat ze los.

Wat doe je graag? Om dit te weten te komen kan je iets nieuws gaan proberen. Zoek een nieuwe hobby of trek er op uit. Doe dingen die je nog nooit eerder hebt gedaan. Misschien ontdek je wel talenten waar je geen weet van had.

Doe vooral dingen die je levenslust aanwakkeren. Voel dat je leeft. Neem voldoende beweging of trek je even terug in stilte. Eet gezond en geef jezelf voldoende aandacht. Zorg op die manier voor jezelf.

Leer om te ontspannen en los te laten. Vertrouw en laat alles op z'n beloop gaan. Vecht niet langer tegen jezelf.

Stop met verlangen. Zo leef je enkel in de toekomst.

Maak tijd voor persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Stel jezelf open om te leren en te groeien. We zijn hier op aarde om te leren lief te hebben op een dieper niveau. Ga niet te snel, doe dit stap voor stap.

Zie je mogelijkheden, niet je beperkingen.

Laat angsten, onrust en ongeduld los. Wees geduldig en zacht voor jezelf. Geloof in jezelf.

Wees dankbaar voor alles wat je hebt, maar vooral voor alles wat je bent: je talenten, je schoonheid, je kracht,... maar wees ook blij met je minder perfecte kantjes. Ze maken je wie je bent, en dat is ook mooi.

Volg je gevoel en intuïtie. Alle antwoorden heb je reeds binnenin jezelf. Ga dus niet op zoek buiten jezelf. Vertrouw op je instinct en je intuïtie. Durf je gevoel te vertrouwen. Luister naar die zachte stem op de achtergrond, dat is je hogere zelf dat steeds de waarheid spreekt.

Omring je met mensen die je appreciëren en respecteren. Blijf weg van mensen en situaties die je naar beneden trekken. Hou van iedereen, maar wees voorzichtig wie je toelaat in je leven.

Iedereen heeft onzekerheden, vecht er dus niet tegen. We weten nooit wat er gaan komen, dus blijf vooral in het heden. Het verleden brengt meestal pijn met zich mee, de toekomst alleen maar angst en onzekerheden.

Wees lief voor jezelf: vergeef jezelf. Leer van je fouten en ga verder. Straf jezelf niet voor dingen die je niet meer kan veranderen.

Zelf-liefde groeit als je tijd maakt voor ontspanning. Neem voldoende tijd om creatief te zijn, plezier te hebben en anderen te ontmoeten. Doe wat je graag doet.

Wees jezelf op ieder moment. Zeg wat je denkt en kom voor jezelf op. Zorg dat anderen je zien, naar je luisteren en aandacht aan je geven.

Richt je aandacht op het positieve. Geef jezelf een schouderklopje als je iets goed hebt gedaan en kijk naar de dingen die goed gaan in je leven.

Verwaarloos jezelf niet en wees je bewust van het feit dat je jezelf achteruit schuift. Jij bent de belangrijkste persoon in je leven. Zet jezelf op de eerste plaats. Maak beslissingen voor jezelf en stel jezelf de vraag of je beslissingen jou ten goede komen.

Zoek eventueel professionele hulp als je er niet in slaagt jezelf voldoende te waarderen. Hulp zoeken is ook een vorm van zorgen voor jezelf. Jij verdient het om gelukkig te zijn. Doe er dus alles aan om dit te bereiken. Het geluk heb je eigenlijk al in jou, je hoeft het enkel te vinden. Misschien vind je steun en inzichten bij anderen. Er zijn voldoende praatgroepen, coaches en therapeuten die jou kunnen helpen. Durf te investeren in jezelf.

We zijn allemaal met elkaar verbonden, van mens tot mens, in dit geweldige universum. Wanneer je jezelf graag ziet, kan je de ander ook graag zien. Door onze liefde voor onszelf en de ander, kunnen we gaan helen. We helen op die manier niet alleen onszelf, maar ook de ander en de hele wereld. Liefde is een prachtige en krachtige energie. Liefde begint bij onszelf, liefde is in ieder van ons aanwezig. Laat het licht in je schijnen en geef het door!

 

© Leni De Chou