Webshop » Blog » Angst en hyperventilatie » Verlos jezelf van angst en depressie

Verlos jezelf van angst en depressie

Alles gebeurt met een reden, en dat geldt ook voor ziekte. Wanneer we te maken krijgen met specifieke klachten, lichamelijk of mentaal, dan wil ons lichaam ons iets zeggen. Iedere vorm van pijn of emotioneel onevenwicht is een teken van ons lichaam om ons duidelijk te maken dat we het beter anders aanpakken. Daarom kan niet iedere aandoening of klacht puur medisch worden behandeld. Naast psychotherapie of medicatie is het belangrijk dat we ook op zoek gaan naar de betekenis van onze klachten.
De spirituele betekenis van klachten zoals depressie, angsten, paniekstoornissen en slaapproblemen kan ons helpen in ons genezingsproces.


Mijn ervaring met angst en depressie

Zelf heb ik jaren gezocht naar de betekenis van mijn angstaanvallen en ik kan zeggen dat ik door deze zoektocht dichter bij mezelf ben gekomen. In mijn praktijk zie ik vaak mensen die last hebben van hyperventilatie en angstaanvallen, maar niet helemaal geholpen zijn met medicatie en psychotherapie.
Ik geloof intussen dat onze ziel een poging doet om onze werkelijke ik naar buiten te brengen. Door het onderdrukken en negeren van bepaalde gevoelens verstoppen we onze waarheid en dus ook wie we werkelijk zijn. Door deze onderdrukking gaat onze energie niet meer stromen en worden we angstig of depressief. Het negeren en onderdrukken van wie we zijn kost bovendien heel wat moeite, waardoor we sneller vermoeid raken en minder weerstand hebben. Dat leidt dat ook weer tot fysieke klachten zoals spierpijnen, hoofpijn, maagklachten, allergieën.

Het lijkt er op dat ieder symptoom dat naar boven komt, zoals angst en neerslachtigheid, een manier is om onze aandacht te trekken en ons te laten zoeken naar onze eigen waarheid. Wanneer we opnieuw contact kunnen maken met ons ware zelf verdwijnen de meeste symptomen vanzelf.


Waar komen die angsten vandaan?

Iedereen maakt minder fijne dingen mee in het leven en weet wat het is om verdriet, zorgen, angst of twijfels te hebben. We leven echter in een maatschappij die ons vertelt dat deze gevoelens slecht zijn en een teken van zwakte. Omdat we onze 'zwakke' kanten liever niet laten zien, gaan we deze gevoelens onderdrukken of negeren. We leren om pijn en verdriet van ons weg te duwen, maar vroeg of laat breekt ons dit op. Ons lichaam verplicht ons om oude gevoelens te verwerken en een plaats te geven, om zo weer evenwichtig te kunnen leven. Wanneer we gevoelens negeren, zal ons lichaam ons hierop wijzen door pijn of onwel voelen.


Hoe kan je omgaan met gevoelens?

Herkennen
Weten dat je deze gevoelens hebt en deze ook bij naam durven noemen is een eerste belangrijke stap.

Erkennen
Zie deze gevoelens als een deel van jezelf. Wees niet te hard voor jezelf en zie jouw pijn (fysiek of emotioneel) als een gevolg van wat er met je is gebeurd. Wanneer je je gevoelens erkent, kan je ze toelaten en kan het verwerkingsproces starten.

Accepteren
Het aanvaarden van wat je voelt en wat het met je doet is de derde stap. Vind rust bij jezelf en laat deze gevoelens toe. Laat ze aanwezig zijn en voel, zonder te oordelen. Ze zijn op dat moment deel van jou. Zie deze niet als slecht, maar als een kans die je krijgt om te leren en te groeien in dit leven. Jouw gevoelens laten jou zien hoe jij gelukkig kan zijn.

Loslaten
Als je jezelf volledig aanvaardt zoals je bent, met alles wat je voelt, kan je gaan loslaten. Alles gebeurt met een reden en als je de les ziet die achter een bepaalde gebeurtenis schuil gaat, dan is de pijn niet meer nodig. Wanneer je ten volle tot jezelf kan komen en kan aanvaarden wat er met je gebeurt, kan je loslaten.


Angst als signaal: luister naar je lichaam

Zie je angstgevoelens niet als slecht of negatief, maar als een signaal van je lichaam. Op één of andere manier leef je niet volledig en ben je niet compleet jezelf. Negeer je gevoelens niet langer maar durf er naar te kijken. Voel je angst en weet dat deze gevoelens op dit moment bij je horen. Wees aanwezig in het nu-moment en voel. Wees één met je angst. Voel je angst. Adem je angst. Leef je angst. En luister... naar je lichaam, naar jezelf. De angst is in jou aanwezig omdat ze je iets te zeggen heeft. Iets anders zit diep in jou verscholen en wil naar boven komen.

Wat houdt je tegen? Wat durf je niet te laten zien? Wat is er eerder gebeurd dat je hebt verdrongen of verdrukt? Wie of wat durf jij niet te zijn?
Misschien is er een bepaald verdriet in jou aanwezig dat naar boven wil komen en klaar is om losgelaten te worden. Of misschien is jouw leven op dit moment niet zoals je ziel het zou willen. Heb je bepaalde dromen die je niet kan waarmaken? Word je geleefd door je omgeving?

Iets in jou wil naar buiten komen. Het is tijd om bepaalde delen van jezelf te laten zien. De energie die al zo lang in jou vastzit, wil naar buiten breken. Het hoeft niet altijd te gaan over zorgen of verdriet. Het kan ook zijn dat je niet helemaal jezelf kan zijn en niet kan doen waar jij je goed bij voelt. Angst kan een gevolg zijn van een levenswijze die niet bij je past, omdat ze je niet bij je levensdoel brengt.

Je huidige situatie houdt je misschien vast, zodat jij niet volledig kan groeien en openbloeien. Waar heb jij nood aan? Wat zijn jouw verlangens? En past alles in jouw leven wel bij je? Kijk naar je relatie, je partner, je familie, je job, je hobby's, je vrienden,... Geven al deze zaken en mensen jou voldoende vrijheid om volledig jezelf te zijn?

Luister naar je lichaam en voel wat je voelt. Voel de pijn en de angst. Wat willen ze je zeggen? Kijk naar jezelf en probeer jezelf te begrijpen. Ga tot de kern van je angst, ga er volledig in op. Durf te voelen. Word je bewust van wie je bent en wat je wil. Eens je de waarheid hebt gezien zijn al deze nare symptomen niet langer nodig en zullen ze verdwijnen.


Leef volledig en compleet

Hoe meer we ons best doen om ons werkelijke zelf en onze gevoelens te negeren en te ontkennen, hoe meer ons lichaam onze aandacht zal willen trekken door onaangename gewaarwordingen.
Wanneer we onszelf de aandacht geven die we verdienen, zullen angsten en depressieve gevoelens verminderen en kunnen we op een punt komen dat deze gevoelens ook niet langer nodig zijn.
Je angst laat je zien dat er een weg is naar vrijheid en dat jij het verdient om compleet en gelukkig te zijn. Leef naar je waarheid en laat zien wie je bent. Geef jezelf die erkenning en leef volledig en compleet.

ee21fa075954536608d5f72a5ffda0f4-medium


© Leni De Chou


Een aanrader: Ik kan denken/voelen wat ik wil - René F. W. Diekstra