Webshop » Blog » Liefde en relaties » Oprechte vriendschap of belangen?

Oprechte vriendschap of belangen?

Zuivere vriendschap niet kan worden verbroken, daar waar een vriendschapscontact vaak van de ene dag op de andere wordt stopgezet, omdat het niet meer aan de eisen voldoet.

Eerder had ik het al uitgebreid over relaties en verbintenissen. Vriendschap is een voorbeeld van zo’n band en wordt maar al te vaak gekoppeld aan daden en acties.

Wanneer deze daden een gevolg zijn van een vriendschap die je voelt, is hier totaal niets mis mee. Iedereen heeft wel eens de behoefte om zijn of haar gevoelens te uiten en maakt dit gevoel kenbaar door iets te doen.

Om het wat duidelijker te maken, maak ik een onderscheid tussen vriendschap en vriendschapscontact:

Vriendschap is het pure gevoel, de band die je met de ander voelt. Vriendschap hoort zuiver en ongecompliceerd aan te voelen. Wanneer vriendschap aanwezig is, gaat dit gepaard met een gevoel van vertrouwen en rust. Je weet dat er niets moet worden gedaan om dit gevoel, deze band in stand te houden. Vandaar dat ik ook zeg: vriendschap is er, of is er niet. Het is niet iets wat je zomaar kan stopzetten of waar je bewust voor kan kiezen. Je voelt vriendschap voor de ander en kan hier eventueel naar handelen.

Vriendschapscontact daarentegen kan ofwel een gevolg zijn van vriendschap, of het kan er compleet los van staan. Met dit laatste bedoel ik dat je een contact onderhoudt met iemand en concrete dingen onderneemt om dit contact (wat je dan vriendschap noemt) in stand te houden. In dit geval kan je dus wel beslissen of het wel of niet in je leven aanwezig is.

Vele mensen denken vriendschap te hebben met iemand als er concrete concrete daden worden gesteld. Helpen met praktische zaken, een cadeautje kopen met verjaardagen, samen op stap gaan,… Deze acties komen vaak voort uit een bepaald verlangen. Men wil om een bepaalde reden die relatie in stand houden en probeert de ander te plezieren.

Te vaak worden zogezegde vriendschappen verbroken. Eigenlijk zou men gewoon kunnen zeggen dat het contact is verbroken. Vaak komt men dan tot de constatatie dat er nooit een gevoel van vriendschap is geweest. Of men dacht misschien dat het aanwezig was, maar het was enkel een verlangen naar vriendschap, een behoefte om iemand als vriend te hebben.

Vriendschap hoeft niet aan bepaalde eisen te voldoen, een vriendschapscontact daarentegen moet in stand worden gehouden. Het contact moet worden onderhouden en er moet op een bepaalde manier met elkaar worden omgegaan om van dit contact te kunnen blijven spreken. Zo niet wordt het contact verbroken en is er geen sprake meer van (valse) vriendschap.

Vriendschap is iets vanzelfsprekends, en daardoor ook iets heel mooi maar spijtig genoeg ook zeldzaam. Toch is het fijn om vriendschap te koesteren. Het vrije en tegelijk geborgen gevoel dat iemand je geeft, alleen al door de verbinding die er tussen jullie is, dat is gewoon prachtig.

Ik schrijf dit neer omdat ik heb ondervonden dat pure vriendschap niet kan worden verbroken, daar waar een vriendschapscontact vaak van de ene dag op de andere wordt stopgezet, omdat het niet meer aan de eisen voldoet.

Ook het ego speelt hierin een belangrijke rol. Zolang het ego wordt gevoed, zolang men zich op één of andere manier sterker voelt door het contact, zolang men een gevoel van controle ervaart, is jouw ‘ik’ belangrijker dan de ander en heb je dus een relatie op basis van belangen. Dit soort relatie wordt dan ook stopgezet als het ego niet meer kan overleven. Velen lopen weg uit relaties omdat de ander hen te veel confronteert met zichzelf en zij hierdoor de controle dreigen te verliezen over zichzelf en dus ook over de relatie. Ons ego wil nu eenmaal de dingen kunnen bepalen en onze zwakke kanten zoveel mogelijk verbergen.

Wanneer je pure vriendschap ervaart, kan je gewoon jezelf zijn. Dit komt omdat je weet dat je de ander (en het gevoel dat jullie band je geeft) niet kan verliezen. Echte vriendschap kan niet verbroken worden.

Wat verwachten we toch veel van onszelf en anderen. We doen, al is het onbewust, dingen om anderen te plezieren in de hoop hiervoor iets in de plaats te krijgen: vriendschap. Dit kost heel veel energie en moeite, waardoor we onszelf alleen maar meer in de steek laten en onszelf valse hoop geven.

Hou het luchtig en geniet van de oprechtheid van mensen, de energie die ze uitstralen (ook al zie je ze niet) en het gevoel dat ze bij jou teweeg brengen. Mensen zijn vaak zo mooi met elkaar verbonden maar beseffen niet dat het eigenlijk allemaal heel simpel is. Wanneer alles vanzelfsprekend is, dan heb je pure vriendschap.

En zo gaat het ook met liefde. Vriendschap draagt uiteindelijk een bepaalde liefde met zich mee. Liefde is een gevoel, liefde is de band tussen twee mensen. Het is er, heel eenvoudig, en zal altijd blijven bestaan. Een verbintenis in liefde, en dus ook in vriendschap, is er eentje van hart naar hart.