Webshop » Specifieke hulp » Alcoholisme

Alcoholisme

Alcoholverslaving is één van de meest voorkomende verslavingen. Ik noem alcohol wel eens de meest gevaarlijke drug omdat het drinken van alcohol erg maatschappelijk aanvaard is. Bovendien heeft iedereen wel eens een glaasje teveel op en daar wordt zeker niet moeilijk over gedaan.

Wanneer alcoholgebruik verandert in alcoholmisbruik, dan ligt alcoholisme op de loer. Men wordt sneller dan men denkt zowel fysiek als mentaal afhankelijk van alcohol. Meestal is de alcoholist de laatste persoon die merkt dat er zich een probleem voordoet.

Alcoholisme heeft in de eerste plaats gevolgen voor de verslaafde. Deze gaat minder goed functioneren op sociaal vlak, waardoor de prestaties op het werk verminderen en relaties in het gedrang komen. Lichamelijke en psychische gezondheid gaan stilaan achteruit.

Belangrijk is dat je erover praat met een therapeut, maar ook met familie en vrienden. Ik merk vaak op dat mensen zich erg schamen over dit soort verslaving, terwijl we toch allemaal mensen zijn en elk onze zwakke plek hebben. We verliezen allemaal wel eens de controle over onszelf waardoor we vluchten in iets, het ene al wat minder gezond dan het andere.


Hoe stoppen?

Het is niet makkelijk om te stoppen met drinken. Je kan wel rationeel beslissen dat alcohol niet goed voor je is bvb omdat je gezondheidsklachten krijgt of omdat je omgeving je voortdurend waarschuwt. Maar wat echt aanwezig dient te zijn is de WIL. Dit geldt trouwens voor iedere verslaving. Je moet het zelf willen, los van alle rationele dingen. Je moet het binnenin je voelen, je moet er volledig voor kunnen gaan en vanuit je hart kiezen voor een nuchter leven. Alleen dan is het mogelijk om niet meer afhankelijk te zijn van alcohol. Dit is de reden waarom velen na opnames en nuchtere periodes toch opnieuw hervallen in gewoontes. Ze zijn er zelf nog niet helemaal klaar voor.


Leven met alcoholisme

Toch geloof ik heel erg in het feit dat je nuchter kan leven met alcoholisme. Zoals de meesten onder jullie wel weten, is iemand nooit volledig verlost van een verslaving. Je kan wel stoppen met gebruiken of drinken, maar je blijft levenslang alcoholist. Het is dan ook belangrijk dat er definitief wordt gestopt met drinken. Velen denken nog steeds dat een minimum aan alcohol geen kwaad kan, maar dit is niet zo. Eén glas kan een verslaving opnieuw aanwakkeren.
 

Alcohol, een regel?

Ik vind dat er nog steeds erg los wordt omgegaan met alcohol. ‘Ach toe, één glaasje kan geen kwaad’, ‘doe nu niet zo flauw’ zijn reacties die ik zelf vaker krijg omdat ik geen alcohol drink. Blijkbaar moet je nog steeds alcohol nuttigen als je het gevoel wil krijgen deel te zijn van de groep. Dit vind ik erg spijtig. Je bent nog altijd ‘de man’ als je heel wat glazen kan verzetten. Het lijkt vaak een wedstrijd. En niet alleen onder studenten. Volwassenen kunnen zich op dit vlak best wel extreem gedragen. Ik ben ervan overtuigd dat je plezier kan maken, kan uitgaan, feestjes kan bouwen en ontspannen zonder alcohol.
 

Waarom alcohol?

Ga eens voor jezelf na waarom jij alcohol nuttigt en in welke situaties je dit doet. Kan je genieten van je glaasje ‘voor de gezelligheid’ of heb je toch eerder de neiging een glaasje extra te drinken als je last hebt van stress, je onzeker voelt, problemen hebt met slapen,… In deze laatste gevallen raad ik je aan om toch even naar je situatie te kijken en hier eventueel over te gaan praten met iemand. Alcohol mag niet gebruikt worden om je beter te voelen, dan is er wellicht iets anders aan de hand.
 

Steun voor de omgeving

Voor de omgeving is het erg moeilijk om met een alcoholist te leven. Ondanks alle begrip is leven met een alcoholverslaafde haast onmogelijk. Je voelt je machteloos, omdat je niet kan doordringen tot die persoon, maar ook omdat je deze steeds minder verantwoord ziet omgaan met vele zaken. Zolang de alcoholist niet inziet dat hij of zij een probleem heeft, is er weinig aan te doen.

Er bestaat zoiets als steun voor familieleden en vrienden van alcoholisten, maar weinig mensen weten dit. Je vindt hierover meer info bij Al-Anon.

Ook via Leni Consulting kan je in contact komen met diverse organisaties. Je kan vragen om een persoonlijk gesprek met de bedoeling steun en begrip te vinden. Het is nu eenmaal niet makkelijk om te praten met iemand die het zelf niet heeft meegemaakt. Graag ben ik er op deze manier voor partners, familie, vrienden en kennissen.