Webshop » Kristallen en edelstenen » Opladen en ontladen van kristallen

Opladen en ontladen van kristallen

Ontladen en opladen van kristallen

Ieder heeft zo zijn of haar eigen manier om edelstenen en kristallen te zuiveren en opnieuw te vullen met energie. Het is belangrijk dat je je eigen manier vindt. Kies voor iets wat makkelijk is, wat goed voelt en op die manier ook bij je past.

Om een kristal goed zijn werk te laten doen, is het belangrijk dat je deze regelmatig reinigt en oplaadt. Een steen geeft positieve energie aan zijn omgeving en deze energie moet regelmatig worden aangevuld. Andere stenen nemen dan vooral de negatieve energie uit hun omgeving op, deze moeten dus regelmatig worden ontladen en gereinigd.

Een steen die je regelmatig gebruikt of vaak bij je draagt kan je beter regelmatig (bv. één keer per week) ontladen en opnieuw opladen. Andere stenen hebben meestal voldoende aan één keer per maand, ideaal als je kiest om je stenen op te laden bij volle maan.
Volg vooral je gevoel. Je zal merken dat een kristal aan kracht verliest of van kleur verandert als het heel veel werk verricht. Op zo’n moment kan je hem best even reinigen en opladen.

Als je een nieuw kristal hebt aangekocht, maak je best tijd om het je eigen te maken. Neem de tijd om het te reinigen en op te laden. Zo maak je het kristal helemaal van jezelf. Je kan je kristallen ook laten opladen door een energetisch werker.
 
Ontladen

Kleine trommelstenen en hangers kan je het beste ontladen door even onder stromend water te houden. Ga wel na of het kristal water kan verdragen (seleniet bvb doet dit niet).
Belangrijk is jouw intentie. Doe deze handeling met de bedoeling te ontladen. Zie hoe het water alle overtollige en negatieve energie wegspoelt. Op deze manier reinig je het kristal op een hele eenvoudige maar krachtige manier.
Je kan het kristal ook bij kleine hematietsteentjes leggen. Hematiet werkt algemeen ontladend en hoeft niet echt zelf te worden gereinigd. Je kan er wel voor kiezen om hematiet af en toe in contact te brengen met de aarde, zodat alle negatieve energieën kunnen afvloeien.
Er bestaan speciale abeloneschelpen om te ontladen, deze kan je eveneens vullen met hematiet.
Salie en andere smudge kruiden verwijderen negatieve energieën en zijn dus ook ideaal voor het ontladen van kristallen. Brand wat salie bij je kristallen en waai de rook over de stenen heen. Je kan ook wierook gebruiken van witte salie of sandelhout. Heilig hout werkt eveneens zuiverend.

fbd760b3d0fba69155347f27e7eb4906
Kleine hematiet en bergkristalletjes in houten kistje
 
Opladen

Alles wat licht is, laadt je kristallen op. Bij volle maan kan je je stenen een nachtje in het maanlicht leggen. Ook zonlicht doet dit, maar let wel op dat je je kristallen niet te lang laat liggen om verkleuringen tegen te gaan. Vooral bergkristal kan je makkelijk opladen door even in het zonlicht te plaatsen.
Bergkristal laadt dan weer andere kristallen op. Plaats je edelstenen bij een bergkristal cluster of omring ze door bergkristal trommelstenen. Je kan ze ook een nachtje in kleine bergkristalletjes laten liggen.
Een bergkristal die je gebruikt voor het opladen van andere stenen, kan je zelf ontladen met hematiet en opnieuw opladen met zonlicht.
Ook voor het opladen bestaan abeloneschelpen, gevuld met bergkristalletjes, om krachtig op te laden.
Vuur helpt je eveneens bij het opladen van je kristallen. Houd ze even boven een vlam of omring ze door kaarsen. Eenvoudige theelichtjes kunnen al veel doen.
Welke manier je ook kiest, vergeet niet dat jouw intentie het belangrijkste is.

cc6f888496b7e309b12f7a3f02cc6b14
Bergkristal cluster

Geef kristallen terug aan de aarde

Als een kristal verandert van kleur, is het tijd om op te laden. Als een steen helemaal verkleurt, grote barsten vertoont of breekt, dan heeft het kristal waarschijnlijk zijn kracht verloren en is het tijd om deze terug te geven aan de aarde. Je kan deze steen het beste letterlijk teruggeven door hem in de aarde te stoppen of in een rivier te gooien.
Vooral stenen die worden gedragen om iemand door een moeilijke periode te helpen, geven op een bepaald moment aan dat ze niet meer nodig zijn. Als een kristal breekt, is dit zeker geen negatief teken. De steen heeft zich dan volledig gegeven om jou te helpen en laat zien dat zijn taak er op zit.
Als een kristal enkel van kleur is veranderd of er dof uit gaat zien, dan kan je de steen even begraven in de aarde. Dit kan in de tuin, maar ook gewoon in wat potgrond binnen in huis. Je zal merken dat de steen na enkele dagen opnieuw gaat glanzen.
 
Mijn manier

Zelf gebruik ik vaak bergkristal om stenen op te laden. Trommelstenen ontlaad ik onder stromend water. Later leg ik ze even in het zonlicht of bij enkele brandende kaarsjes.
Bij ruwe kristallen maak ik liever gebruik van salie of sweetgrass. Opladen doe ik met kaarsen en het sturen van energie.
De bergkristal die ik gebruik om andere kristallen op te laden, leg ik regelmatig tussen enkele hematietsteentjes en leg deze later even in het zonlicht.

Sommige kristallen geef ik een specifieke taak. Dit doe ik door deze te programmeren, en combinaties te vormen met andere stenen. Op die manier kunnen deze kristallen genieten van mekaars kracht.
Je kan een combinatie van kristallen gebruiken bij bepaalde fysieke klachten of emoties, om beter te slapen of om je woning zuiver te houden. Lees meer hierover in een volgend stukje.

10509484-1525075861044575-7239440388034735139-n

© Leni De Chou